Странице

среда, 16. јануар 2013.

Cotton Pickers – SlaughterHouse Blues (2012)


Blueseri Cotton Pickers objavili su nedavno svoj prvenac, SlaughterHouse Blues.

Ovaj mladenovački bend, veoma sretno odabranog imena, koji od samog nastanka do danas čine Jovan Stepić – gitara i vokal, Ivan Stepić – bas i Uroš Ugrinović – bubnjevi, na sceni je još od 2004. godine (mada su u periodu od 2006. do 2008. pravili pauzu u radu), protutnjao je kroz takmičarske festivale osvajajući brojne nagrade, a krajem 2012. godine objavio je svoj prvi album.

Na SlaughterHouse Blues (nazvanom tako jer su članovi benda koristili napuštenu klanicu kao prostor za vežbanje, bez šale!) Pickersi su se predstavili kao kompetenti autori i muzičari. Na albumu ima nekih claptonovskih i knopflerovskih momenata, ali preovladava – kako sam naslova nagoveštava – siroviji zvuk, i to sjajno funkcioniše i u bržim („Love“, „Alone“, „Song Of The Drifter“) i u laganim („Waiting For A Bus“, „Every Day“) numerama. Siroviji zvuk umnogome je podrazumevao neposredniji pristup – otuda utisak da su sve pesme snimljene iz cuga, što znači: odsvirane iz srca (drugačije i ne može biti kad je reč o bluesu, reći će mnogi). Nekoliko neispeglanih detalja doprinosi ovom utisku, te se o njima iz ovakve perspektive ne može govoriti kao o pravim nedostacima. Jedini problem kada je reč o ovom albumu jeste grleni vokal Ivana Stepića, svakako, umnogome odgovarajući za žestoki blues zvuk na momente („Love“, „Alone“, „Song Of The Drifter“, „Missing Blues“) na samoj granici sa hard rockom, mada se ne možete oteti utisku da bi na pojedinim mestima Ivanov „pravi“ glas bolje legao.

Summa summarum, SlaughterHouse Blues je jako dobar blues rock album, koji, i pored trenutaka melanholije, odiše dobrim raspoloženjem – Cotton Pickersi biće zvezde beerfestova, u to nema sumnje – i, nadajmo se, početak jedne lepe karijere. Mladenovački „Berači pamuka“ su nastavljači svetle tradicije, dostojni naslednici Sirove Kože, Point Blanka, Blues Tria, Zone B i Husha, potvrda činjenice da je na ovim prostorima mnogo onih vičnih „zapadnjačkom“ bluesu (nasuprot našem, „balkanskom“ bluesu, kako bi rekao Vlatko Stefanovski). Nema razloga da za koju godinu Pickersi ne dožive slavu u evropskim blues krugovima. Duhoviti govorni introi, koji predstavljaju veoma zanimljivo rešenje, mogli su biti snimljeni u bilo kojem teksaškom klubu, ali Pickersi su se postarali da oni koji slušaju album znaju da slušaju blues band iz Srbije, ne iz Sibira, ne iz Sirije, već iz Srbije. Srpski blues, bato!

Ocena: 3,5/5

Datum izdavanja: 26.11.2012.
Žanr: Blues, blues rock
Dužina trajanja: 44:45
Izdavač: Long Play

Spisak pesama:
  1. Meat And Potatoes“ – 2:11
  2. „Waiting For A Bus“ – 3:57
  3. „Love“ – 5:50
  4. „Alone“ – 3:14
  5. „Every Day“ – 6:52
  6. „Song Of The Drifter“ – 3:00
  7. „Missing Blues“ – 4:42
  8. „SlaughterHouse Blues“ – 7:08
  9. „My Girl“ – 4:01
  10. „Meat And Potatoes (Full Version)“ – 2:12
(Balkanrock.com, 16. januar 2012)

Нема коментара:

Постави коментар