Странице

среда, 9. децембар 2015.

Otrovna Kristina – Otrovna Kristina (2015)

Izdavač: Samostalno izdanje
Datum izdavanja: 20. 9. 2015.
Ocena: 4,1
Producent: Otrovna Kristina
Dužina trajanja: 33:42
Žanr: Hard rock, progressive rock

Mnogi je domaći rock sastav ponudivši album za besplatan download zaboravio da uz pesme priloži i buklet, valjda (pogrešno) verujući da album u digitalnom obliku ne mora predstavljati i vizuelno zaokružen artistički proizvod. Izrada bukleta u elektronskom formatu ne košta ništa – sem truda i vremena, naravno – pa se tako pruža mogućnost za idejna rešenja maštovitija i prateće aspekte albuma raskošnije nego ikada pre. Avaj, ogroman broj domaćih sastava tu mogućnost ne koristi, pa se prema sopstvenom delu odnosi pomalo kao neke domaće televizijske kuće prema tuđem; to su one stanice koje, naprosto odsecajući odjavnu špicu, ne pokazuju dužno poštovanje prema ljudima koji su učestvovali u stvaranju emitovanog filma.

Pa ipak, nedostatak bilo kakve informacije osim imena izvođača i naziva pesama može se savršeno uklapati u koncepciju albuma; takav je slučaj sa prvencem Otrovne Kristine, koji je potpisnik ovih redova slušao ne znajući o bendu apsolutno ništa, osim da je reč o sastavu iz Zagreba. Na prednjoj strani omota – logo grupe (za koji kao da je zaslužan Rodney Matthews) preseca crvenu prugu. Na zadnjoj – secesijski portet žene (valjda Otrovne Kristine) u narodnoj nošnji sa preslicom i vretenom u rukama. Šta nedostaje? Logo Jugotona, PGP-RTB-a ili ZKP RTLJ-a i natpis „Made in Yugoslavia“.

Jer album Otrovna Kristina nalikuje na nešto što se, uz molbu da se javi svako ko zna nešto o izvođaču, pojavljuje na forumima zaljubljenika u progresivni rock, da bi u pomoć već priskočio neki od naših vinil-entuzijasta. Zvuk Otrovne Kristine u skladu je sa svetskim trednovima u gitarskom rocku, sa istraživanjima teškaškog nasleđa sedamdesetih. „Vrata moći“, „Demon“, „Došao sam da ostanem“, „Zmija“, „Igram da zaboravim“, „Viking“, sa artiljerijskom paljbom bubnjeva i gitarama koje ubadaju i režu poput bajoneta, po utemeljenosti u rock 'n' roll klasici, po energiji, po silini, ne zaostaju za globalnim perjanicama baštinika zvuka sedamdesetih – i to onih progresivnijih. Ima kod Otrovne Kristine mnogo stoneraškog – melodičnih vokala, mrsnog gitarskog zvuka, produkcije vintažne (što nipošto ne znači arhaične). No, ovaj album predstavlja autentičan pandan uradcima potomstva Blue Cheera i MC5-a – Smak, Pop Mašina, Atomsko Sklonište, Drugi Način, Oko, to su ključne tačke uticaja na zvuk Kristine – mada se, tu i tamo, provlači po neka melodijska ili ritmička linija pod uticajem makedonske jazz rock škole („Ljubav je bol“). Ima na albumu Otrovna Kristina deeppurpleovskog i blacksabbathovskog, ali tek posredno, kao tragova uzora jugoslovenskih hard-progressive velikana. I koliko je pažnje pokazano u izvođenju detalja pri kreiranju omaža (nikako prostog podražavanja!) jugoslovenskim rock klasicima! Vokali, gitarske boje, soloi, perkusije, jugoslovensko viđenje bluesa („Poljubi me u treće oko“) i funka („Pita“), sve to doprinosi mogućem određenju zvuka ove ploče kao „Balkan-rock revival“; doom metalična „Ljubav je bol“ i bajkerska himna „Demon“ otkrivaju prisustvo svesti o folklornim motivima kao autentičnom doprinosu jugoslovenskog rocka globalnoj rock ritmici i melodici. Pritom je ovaj album oslobođen zamorne pretencioznosti (nijedna pesma nije duža od četiri minuta) karakteristične za sedamdesete, dok je, s druge strane, zvuka punog i masivnog, kakav naši progresivci, zbog tehničkih ograničenja, nisu uspevali da postignu na pločama.

A onda, tu su tekstovi; nepoliranost (čitaj: banalnost, neretko stupidnost), kvazimističnost i kvaziangažovanost prisutne u tekstovima jugoslovenskih progresivnih sastava ovde imaju svoje umetničko opravdanje. Nije, međutim, reč samo o oslanjanju na poetičke osnove, već u sjajnom podražavanju stila ondašnjih tekstopisaca, prisutnom čak i u pesmama tematike umnogome strane našem rocku sedamdesetih, poput metalizirane „Vrata moći“ i himnične „Viking“ (uz pesmu „Demon“ svakako najuspelije komade sa albuma). Tako tekstovi pesama „Sa svima si bila“ i „Pita“ u potpunosti deluju kao nešto izašlo iz pera Mirka Glišića, a u stihovima pesama „Došao sam da ostanem“ i „Zmija“ jasno se čita uticaj Boška Obradovića.

Iza projekta Otrovna Kristina stoji Niko Potočnjak spiritus movens sastava Seven That Spells i Jastreb. Album Otrovna Kristina objavljen je za besplatan download na zvaničnom sajtu grupe. U februaru naredne godine biće objavljen na vinilu. O narednom izdanju Otrovne Kristine, dabome, odviše je rano govoriti. Pa ipak, ne možemo da se ne nadamo novom omažu našoj progresivnoj sceni sedamdesetih; radovi nekih drugih domaćih progressive rock sastava, onih sympho i jazz rock provenijencije, svakako nude obilje inspiracije, a Otrovna Kristina su prvi sastav nakon pojave grupe Temple Of Smoke dorastao takvom izazovu.

Spisak pesama:
  1. „Vrata moći“ – 2:36
  2. „Sa svima si bila“ – 3:47
  3. „Demon“ – 3:22
  4. „Došao sam da ostanem“ – 3:26
  5. „Poljubi me u treće oko“ – 3:58
  6. „Pita“ – 2:56
  7. „Zmija“ – 3:23
  8. „Igram da zaboravim“ – 2:19
  9. „Ljubav je bol“ – 4:01
  10.  „Viking“ – 3:54
(Balkanrock.com, 7. decembar 2015)

Нема коментара:

Постави коментар