Странице

уторак, 11. март 2014.

Underdogs – Hero And The Devil (2014)


Izdavač: Samostalno izdanje
Datum izdavanja: januar 2013.
Producent: Underdogs
Dužina trajanja: 47:49
Žanr: Blues rock

Niški blues rockeri Underdogs objavili su nedavno svoje debi izdanje, Hero And The Devil.

Bend Underdogs osnovan je krajem 2010. godine. Čine ga Darko Ignjatović (vokal, gitara), Stefan Vasiljević (klavijature), Petar Milosavljević (bas gitara), Nikola Stojanović (bubanj) i Ivan Veljković (usna harmonika). Njihov samizdat debi već svojim omotom otkriva šta od njega možete očekivati – tu je „gospodin Skreč“, odvajkada prisutan u blues lirici, ali je tu i jamesdeanovski – rockerski, dakle – heroj. Tako se pesme Underdogsa kompozicijski i tekstualno, svirački i aranžerski temelje na blues nasleđu, dok su produkcijska rešenja modernija, na trenutke i veoma neobična, sa primesom alternative („Don't Wanna Stay“, „Come On“, „So Cold“), za šta je, svakako, umogome zaslužan pedigre ritam sekcije. Underdogsima uspeva da postignu efekat patine, a da ne zvuče produkcijski arhaično („Playing Your Game“, „King's Blues“). Uopšte, Underdogsi imaju izrazit osećaj za detalj – vodilo se na albumu računa o svakom instrumentu u svakom trenutku, te je talenat Ignjatovića, Vasiljevića i Veljkovića mogao doći do punog izražaja.

Ignjatović je vrstan instrumentalista. Njegovi soloi su melodični i skladni, njegove promene gitarskih boja čine album zanimljivim a ni jednog trenutka ne narušavaju njegovu kompaktnost, što je, svakako, priličan uspeh. No Ignjatoviću-pevaču moguće je nešto i zameriti: on, naime, u bržim numerama peva grleno, što na trenutke ume da zazvuči pomalo izveštačeno. No to mu nije previše zameriti, budući da u ovome nikako nije usamljen, naprotiv – ova greška manir je mnogih belih blues pevača, koji često zaboravljaju da su Eric Clapton, Stevie Ray Vaughan i Gary Moore dokazali da sirovost u glasu nije neophodan sastojak bluesa. Pravu meru sirovosti u glasu Ignjatović je uspeo da postigne u baladama „Don't Wanna Stay“ i izvesnoj osmominutnoj „So Cold“. Ove pesme ujedno predstavljaju i favorite autora teksta kada je o Hero And The Devil reč, uz sjajnu „Riverside“, koja nosi atmosferu luizijanskih močvara, te rock 'n' roll „Traveling Blues“; u ove dve pesme Underdogsi na zanimljiv način razvijaju isti lirski motiv.

Hero And The Devil predstavlja, verujemo, tek hvatanje zamaha od strane benda koji i te kako ima šta da ponudi. Sledeći album, na kome će, nadamo se, Underdogsi sarađivati sa nekim iskusnim producentom, koji će uspeti da ispravi sve neintencionalne neravnine i izvuče maksimum iz zvuka benda, predstavljaće tek još jedan korak u tom zamahu, jer nas Hero And The Devil uverava da vrelo kreativnosti i energije Underdogsa neće lako presušiti. Ovaj album predstavlja, što je, možda, i najvažnije, preporuku da Underdogse čujete uživo. Autor ovog teksta bio je fasciniran količinom energije koju je ovaj sastav sipao sa bine, podsećajući da se blues može svirati u svakom zadimljenom lokalu na planeti, ali i da svoju pravu moć pokazuje tek kada se izvodi uživo.

Ocena: 3,7/5


Spisak pesama:
  1. „Can You Hear Me“ – 4:08
  2. „Don't You Know Baby“ – 3:11
  3. „Caroline“ – 3:58
  4. „Don't Wanna Stay“ – 5:47
  5. „Playing Your Game“ – 3:44
  6. „King's Blues“ – 6:03
  7. „Riverside“ – 3:59
  8. „Traveling Blues“ – 5:24
  9. „So Cold“ – 7:38
  10. „Come On“ – 3:39
(Balkanrock.com, 24. februar 2014)

Нема коментара:

Постави коментар