Странице

понедељак, 11. фебруар 2013.

Doro – Raise Your Fist (2012)


U oktobru prošle godine Doro „Kraljica metala“ Pesch objavila je svoj dvanaesti studijski (solo) album, Raise Your Fist.

Otkako je početkom dvehiljaditih odustala od industrial primesa, Doro je objavila više pažnje vrednih izdanja: tri sasvim dobra studijska albuma stilski nalik na njene rane radove, više nego zanimljiv Classic Diamonds sa Classic Night Orchestrom, te slavljenički DVD 25 Years In Rock... And Still Going Strong, na kome se kao gosti (između ostalih) pojavljuju Bobby Ellsworth, Jean Beauvoir, Floor Jansen, Liv Kristine, Tarja Turunen, Axel Rudi Pell, Klaus Meine i Rudolf Schenker, Warrel Dane i članice Girschoola. Njen prošli studijski album, Fear No Evil, epičan poput Triumph And Agony i Force Majure, no moderno produciran, ponudio je nekoliko zaista upečatljivih komada, uključujući i jednu od najlepših balada u karijeri Peschove, „Walking With The Angels“, snimljenu sa Tarjom. Nije, dakle, bilo razloga da ne očekujemo da će Raise Your Fist biti jednako kvalitetan kao njegov prethodnik.

No naša očekivanja umnogome su izneverena.Da se razumemo – Raise Your Fist nije loš album, ali nije ni svež. Fight je predstavljao osveženje povratkom tradicionalnijem zvuku, akustično-simfonjski Classic Diamonds predstavljao je veoma zanimljiv i veoma uspešan eksperiment, sa Warrior Soul se nastavilo u smeru u kom se albumom Fight krenulo ka Fear No Evil, koji je, komadima poput „The Night Of The Warlock“, „Running From The Devil“, „On The Run“ i „I Lay My Head Upon My Sword“, predstavljao zenit do kog se moglo stići u povratku duhu ranih radova uz praćenje trendova koji trenutno vladaju u tradicionalnom heavy metalu. Imali smo, dakle, pravo da od Raise Your Fist očekujemo nešto drugačije; no ono što ovaj album donosi umnogome su reciklaže pesama iz poslednje faze Peschove, ali i iz ranijih faza – one sa početka („Coldhearted Lover“) i kraja devedestih („Freiheit (Human Rights)“ i „Victory“). Metal himne „Raise Your Fist In The Air“, „Rock Till Death“, „Little Headbanger (Nackenbrecher)“ i „Revenge“ ne donose ništa što od Doro već nismo nebrojeno puta čuli u  poslednjih tridesetak godina, dok balade „Engel“ i „Free My Heart“ nemaju ni kvaliteta (a taj kvalitet je često bio i poetski – setimo se samo pesama „Beyond The Trees“ i „The Fortuneteller“) ni emotivnog naboja njenih starih balada, a balada „Hero“, koja zatvara album, iskrena je ali bolno banalna i patetična posveta pokojnom Ronnieu Jamesu Diu.

Svakako, Raise Your Fist nije bez upečatljivih pesama: hard rock komad „Coldhearted Lover“ (sasvim u duhu Doro i Angels Never Die), metal himne „Take No Prisoner“ (koja umnogome podseća na rane radove Warlocka) i „Grab The Bull (Last Man Standing)“, te veoma lepa balada „It Still Hurts“, snimljena sa Lemmyem; podsećamo, Doro je sa Lemmyem već snimila jedan duet, baladu „Alone Again“, te možda treba kritikovati odluku da se, kada je reč o duetu, ne eksperimentiše, pogotovu ako imamo u vidu da su raniji slični ogledi – „Descent“ sa Peterom Steeleom, te već pomenute „Alone Again“ i „Walking With The Angels“ – uglavnom bili veoma uspešni. No kada je reč o duetu, kao, uostalom, i o čitavom albumu, igralo se na sigurnu kartu: Raise Your Fist je prvenstveno, jasno je, trebalo da ugodi publici, ili barem njihovom najvećem delu. Kod najvećeg dela fanova ovaj album svakako će imati uspeha; oni nešto zahtevniji neće biti razočarani, ali ni potpuno zadovoljni.

Ocena: 2,5/5

Datum izdavanja: Oktobar 2012.
Žanr: Heavy metal, hard rock
Dužina trajanja: 52:01
Izdavač: Nuclear Blast
Producent: Andreas Bruhn, Doro Pesch, Torsten Sickert

Spisak pesama:
  1. „Raise Your Fist In The Air“ – 3:47
  2. „Coldhearted Lover“ – 3:35
  3. „Rock Till Death“ – 3:02
  4. „It Still Hurts“ – 4:09
  5. „Take No Prisoner“ – 3:08
  6. „Grab The Bull (Last Man Standing)“ – 4:57
  7. „Engel“ – 5:13
  8. „Freiheit (Human Rights)“ – 3:14
  9. „Little Headbanger (Nackenbrecher)“ – 3:14
  10. „Revenge“ – 4:48
  11. „Free My Heart“ – 5:09
  12. „Victory“ – 3:11
  13. „Hero“ – 4:04
(Balkanrock.com, 11. februar 2012)

Нема коментара:

Постави коментар