Странице

четвртак, 7. јун 2012.

Nikola Čuturilo Čutura - Tu i sad (2012)

Pre par dana sam na RTS-u video reklamu čija se poenta svodi na sledeće (parafraziram): „Uželeli ste se dobrog domaćeg rokenrola? Novi album Nikole Čuturila ČutureTu i sad, u izdanju PGP-RTS-a! Upozorenje roditeljima: ovaj proizvod može imati lekovito dejstvo na vašu decu!“ I ma koliko malo verovao rečima izdavačke kuće koja na televiziji čiji je ogranak najviše mesta za reklamu poklanja Draganu Bajiću Baji, ne mogu tvrditi da je u ovom slučaju reč o lažnom reklamiranju.

Čuturin novi, šesti po redu studijski album, (koji je Čutura posvetio svojoj sestri, Marini Čuturilo Helman, čuvenom scenografu, koja je preminula krajem prošle godine), objavljen na CD-u ali dostupan i za besplatno preuzimanje sa stranica portala timemachinemusic.org, Tu i sad zaista jeste jedan zdrav rock album. Nepretenciozan ali svirački i produksijski sasvim dobar – album je producirao sam Čutura, zajedno sa Davidom Micićem – u tradiciji najfinijeg domaćeg srednjestrujaškog rocka (tradiciji u čijem je stvaranju i sam Čutura igrao ulogu), sa pristojnim tekstovima – Čutura je, iako ne ulazi u red naših velikih rock pesnika, u svojoj karijeri imao nekih zaista blistavih pesničkih momenata; takav je slučaj i sa ovim albumom – Tu i sad je ono što srpskoj rock sceni nedostaje u većoj meri: kvalitetan mainstream album namenjen najširoj publici.

Na Tu i sad, koji je Čutura snimio uz pomoć već pomenutog Davida Micića, zaduženog za gitare, klavijature i programing – Čuturina odluka da se na ovom albumu posluži „kucanim“ bubnjevima možda nije bila najbolja; u nekoliko pesama („Budi se“, „I ovaj dan“, „Sanjam da je bolje“) nedostatak „živog“ bubnja je očigledan – i Dejana Grujića (člana Orthodox Celtsa, nekadašnjeg člana Čuturinih Oblaka), zaduženog za bas gitaru, te brojnih gostiju, našlo se devet komada gitarskog rocka sa povremenim uplivima hard rocka i bluesa. Uvodna „Beograde“, na kojoj gostuju Čuturini stari prijatelji, braća Jelić, Žika na vokalima a Dragi na vokalima i gitari, te Instruktor Miroslav Cvetković Cvele i pop pevačica Aleksandra Radosavljević na backing vokalima, diskretnom upotrebom etno motiva i produkcijom umnogome podseća na radove YU Grupe – uostalom, kao autor muzike je, pored Čuture, potpisan Dragi. Blues „Zabadava“ je duhovita pesma o pristojnim ljudima u nepristojno vreme. „Voli me (Po drugi put)“ je nova, čvršća verzija Čuturinog hita sa kraja osamdesetih; iako snimljena možda bez prave potrebe – originalna, pop rock verzija pesme bila je savršena, a i balada „Budi se“, u kojoj Čutura aludira na „Voli me“ („Spuštaj roletne, gasi sve, gasi sve / Nekad sam pevao / da li još pamtiš reči te“), bila bi znatno efektnija bez nove verzije pesme „Voli me“ na istom albumu – „Voli me (Po drugi put)“ nas podseća na to koliko je Ćuturin hit o ljubavi u vremenu bez ljubavi aktuelan i danas. Na sjajnoj obradi pesme „Sećanja“ Pop Mašine (zanimljivo, u bukletu tekst svake pesme prati jedna Čuturina fotografija, osim teksta pesme „Sećanja“, koju prati fotografija nepoznatog starijeg gospodina) gostuje Vidoja Božinović – dvojac Džindžer-Čutura na ovoj pesmi zvuči tako dobro, da sam morao da se zapitam: „Šta bi bilo da/kad bi...“ Blues rock komad „Čekamo jutro (Gde si sad)“ svakako predstavlja Čuturin svirački i poetski vrhunac kada je o Tu i sad reč. „I ovaj dan“ je balada koja odiše toplinom, za šta je u velikoj meri zaslužan Bora Đorđević, koji gostuje na njoj. Na posletku, tu su sasvim solidna rokačina „Ja dugo ne znam“ i nešto manje uspeo komad „Sanjam da je bolje“.

Valja, doduše, naglasiti da je Čutura na ovom albumu ostao čudno nedorečen. Da li je Čuturu smrt sestre naterala da album završi pre vremena (samo devet pesama, od kojih su praktično dve obrade, što u vreme kada je između dva studijska izdanja razmak najčešće znatno veći no što je bio u vreme kada je Čutura započeo solo karijeru deluje ispod standarda, govori u prilog tome) ili je zaista sav bes i rezignaciju odavno spakovao na I.D., tek ne mogu se oteti utisku da Čutura na temu „Tu i sad“ nije rekao sve što je mogao i imao. Mada bi, da je Čutura bio verni hroničar vremena u kome živimo, Tu i sad bio znatno teži za slušanje i manje lekovit za vaša čeda.

Ocena: 3/5

Datum izdavanja: 2012.
Žanr: Rock, hard rock
Dužina trajanja: 33:58
Izdavač: PGP-RTS
Producent: Nikola Čuturilo, David Micić

Spisak pesama:
  1. „Beograde“ – 4:22
  2. „Zabadava“ – 3:39
  3. „Voli me (Po drugi put)“ – 2:51
  4. „Budi se“ – 4:50
  5. „Sećanja“ – 2:56
  6. „Čekamo jutro (Gde si sad?)“ – 3:33
  7. „I ovaj dan“ – 3:48
  8. „Ja dugo ne znam“ – 3:05
  9. „Sanjam da je bolje“ – 4:49
(Balkanrock.com, 7. jun 2012)

Нема коментара:

Постави коментар