Странице

среда, 27. март 2013.

Filthy Cathouse – Senke iz ugla (2013)


Početkom godine beogradski sastav Filthy Cathouse objavio je svoj prvenac pod nazivom Senke iz ugla.

Ovaj hard rock sastav, koji čine pevač Dušan Perović, gitaristi Janko Petrović i Aleksandar Plazinić, basista Nikola Oprej i bubnjar Mića Kovačević, kako i samo ime nagoveštava, svoj zvuk temelji na glam metal nasleđu. No, i pored pevljivih refrena, melodičnih soloa i prštećih bubnjeva, zvuk Filthy Cathousea nije arhaičan. Članovi benda su se umesto ispeglanog zvuka u duhu osamdesetih odlučili za moderniju, dakle nešto siroviju varijantu hard rocka, za šta su, doduše, preduslov i sami uzori – evidentan je uticaj tvrđih izdanaka losanđeleske sleaze škole, poput Mötley Crüea, Guns N' Rosesa i Skid Rowa, mada u Petrovićevim i Plazinićevim rifovima ima nešto od aliceinchainovske a u Perovićevim vokalnim izvedama nešto od chadkroegerovske čvrtsine (u pojedinim trenucima, doduše, Perović ume da zazvuči taimedowneovski mjaukavo, no to su njegovi lošiji momenti). Producenti Miloš Mihajlović i Ana Joševski (inače članovi beogradske Alhemie) su, svakako, zaslužni za činjenicu da je zvuk Senki iz ugla umnogome u skladu sa aktuelnim hard rock trendovima, sirovim, žestokim zvukom koji se vraća korenima žanra. Na svom prvencu instrumentalni deo Filthy Cathouseа pokazuje visok stepen kompetencije, a Perović svoje donekle ograničene vokalne mogućnosti nadoknađuje upečatljivim interpretacijama.

Ono što se bendu mora zameriti jeste okrenutost glam estetici; razgledajući buklet jedna moja prijateljica je, komentarišući sliku na kojoj članovi benda ispred sebe imaju flašu Jack Danielsa i paklu Marloboroa, rekla: „Bili bi mnogo više kul da piju Zaječarsko i puše Drinu“. Svakako, osnovna ideja rokenrola jeste „slobodan si da budeš ono što jesi“, no, kako reče Peca Popović, uspeo je onaj ko je imao obavezu prema sebi i – prema publici. To ne znači podilaziti publici, već samo: od publike se ne otuđiti. Istina, tekstovi pesama Filthy Cathousea nisu nabijeni glamerskim hedonizmom, ali članovi benda nisu uspeli da se otrgnu od glam metal poetike. Sa druge strane, ima na Senkama iz ugla pokušaja angažovanosti („Ustani“, „Ti možeš, ti znaš“) – svakako, kao što ne mogu pobeći od poetike svojih uzora, Filthy Cathouse ne mogu pobeći od nasleđa rock scene iz koje su iznikli, scene na kojoj su poetski vredni i angažovani tekstovi na ceni. Sa druge strane, činjenica je da tekstovi sa Senki iz ugla nisu od velike poetske vrednosti, što smo, na žalost, skloni i da im oprostimo, budući da nema mladog hard rock benda na domaćoj sceni koji tekstovima pridaje veću pažnju. Sama odluka da pevaju na srpskom jeziku Filthy Cathouse podiže za stepenik više od bendova koji su izabrali engleski kao jezik na kome će pisati tekstove, ali predstavlja i obavezu više.

No Filthy Cathouse su tek na početku, a energiju i glad im ne mogu opsoriti. Jedan od najupečatljivijih komada na albumu, pop punk „Neću prestati“, te blago grungirana power balada „Kad tišina zvuči glasno“ jasno otkrivaju da je bend spreman na eksperimentisanje. Ja lično bih voleo da sledeće izdanje benda bude jednako žestoko, ali okrenuto klasičnom hard rock zvuku, sa znatno više bluesa. Filthy Cathouse su nesumnjivo „momci koji obećavaju“, kojim putem će krenuti zavisi od njih samih.

Ocena: 3/5

Datum izdavanja: 2013.
Žanr: Hard rock, glam metal revival
Dužina trajanja: 42:34
Izdavač: Miner Records
Producent: Miloš Mihajlović, Ana Joševski

Spisak pesama:
  1. Ustani“ – 3:58
  2. „Ti možeš, ti znaš“ – 3:18
  3. „Ona je...“ – 2:58
  4. „Joker“ – 3:24
  5. „Vrisak“ – 3:42
  6. „Zato verujem“ – 3:17
  7. „Kad tišina zvuči glasno“ – 4:58
  8. „Ne! Neću prestati“ – 3:28
  9. „No.8“ – 4:19
  10. „Pali bejbe!“ – 4:18
  11. „Izmeni svoju svest“ – 4:32
(Balkanrock.com, 27. mart 2013)

Нема коментара:

Постави коментар