Странице

субота, 8. децембар 2012.

Kraljevski Apartman – Igre bez pravila (2012)


Od Igara bez pravila, novog albuma Kraljevskog Apartmana, dobili smo uglavnom ono što smo očekivali – ni manje ni više.

Najveći srpski heavy metal bend (za šta Kraljevski Apartman još uvek slove; nisu baš Maideni, no, kako reče Nikola Pašić: „Kakvi ste vi Englezi, takav sam vam ja Gledston“) sa povratkom Zorana Lalića Lotketa vratio se onome što najbolje (ili jedino) ume: klasičnom metal zvuku sa povremenim okretanjima ka hard rocku, opredelivši se pritom (pametno) za melodičniji pristup uveđenjem klavijatura i ne ekperimentišući previše (sa izuzetkom trubača u petnaestak sekudni pesme „Šta ću sa tobom“; nije mi sasvim jasno šta su članovi Apartmana želeli da postignu ovim). Pesme „Zona sumraka“, „Igre bez pravila“, „Šta ću sa tobom“, „Pustiću glas i u tvoje ime“, „Kuda ideš“ i „Pandora“ sasvim su u duhu najupečatljivijih komada benda, ali su produkcijski znatno uspelije –  Lotke se, dakle, na Igrama bez pravila dosta uspešno okušao kao producent – dok balade „Nebeski sud“ i „Ti mi noćas trebaš“ imaju znatno više duše no ranije „lagane stvari“ Apartmana; takav je slučaj i sa novom, nešto mekšom verzijom „Dame iz kraljevskog apartmana“, koja u novom ruhu, sa veoma lepim klavirskim deonicama, zvuči znatno emotivnije. Lotketa glas, jedan od glavnih (ako ne i glavni) adut Apartmana, još uvek dobro služi, a solaže Zorana Zdravkovića su znatno inventivnije no na ranijim radovima benda, ostajući sasvim svrsishodne, uglavnom skladno uklopljene u celinu pesme.

Najveća mana ovog albuma su, naravno, tekstovi Zorana Zdravkovića, stara rak-rana benda. Spiritus movens Apartmana i dalje tvrdoglavo insistira na svojim tekstovima – kažem tvrdoglavo jer mi je jako teško da poverujem da mu niko nikada nije rekao: „Čoveče, ti naprosto ne umeš da napišeš dobar tekst“. Epična „Pandora“ ulazi u red muzički najuspelijih, no ujedno i tekstualno najlošijih komada benda (za šta bi, iako nije jedini uzrok, bio dovoljan stih „Pandora se otvorila“), a za njom puno ne zaostaje ni „Magija“, posvećena pokojnom Ronnieu Jamesu Diu – tekst ove pesme preplitanjem stihova na srpskom i engleskom jeziku neizbežno deluje komično. Zdravković je, na sreću, gotovo u potpunosti odustao od kvazimisticizma i okrenuo se „pričama iz života“, što njegovim tekstovima omogućuje smislenost, no novi tekstovi Apartmana nisu nimalo odmakli od neveštih i banalnih stihova sa početka karijere. Svakako, za svaku je pohvalu činjenica da su članovi Apartmana kompletni autori materijala na albumu (sa izuzetkom teksta za „Kreni“, koji potpisuju Lotke i Radina Lalović), no potražiti pomoć tekstopisca van benda, ako ćemo pravo, i nije tolika sramota (mada ne mora biti garancija uspeha – setimo se samo nesretnog Rok cirksusa Smaka ili Blood Avengera Death Sawa), naročito kada imamo na umu da su bar dva benda sa samog vrha jugoslovenske hard rock scene (Atomsko Sklonište, Kerber) dala svoje najbolje komade u saradnji sa profesonalnim tekstopiscima.

Ono najzanimljivije na Igrama bez pravila su komadi koji predstavljaju hard rock stranu Apartmana: pored balada, to je i hard rock himna „Kreni“ (muzički i tematski srodna komadu „Dodaj gas“, pesmi nepodnošljivog teksta o „kraljici moto-skupova“; nije teško pogoditi da će ova pesma imati ogromnog uspeha na istima), sa tekstom (inače jedinim koji nije potpisao Zdravković) na momente čak i vickastim, sa tradicionalnim ali ne i arhaičnim hard rock zvukom upotpunjenim hammondovskom bojom klavijatura. Ne verujem da „Kreni“ i „Dodaj gas“ najavljuju pravac u kom će se dalje kretati Apartman, ali verujem da bi u nešto mekšim, bolje rečeno: manje tvrdim vodama članovi Apartmana imali dosta uspeha (njihov zvuk se, uostalom, temelji na hard rock tradiciji scene na kojoj se heavy metal nikada nije valjano primio). No, ovakvu vrstu promene članovi benda, siguran sam, neće načiniti, verovatno i zato što je vide kao kompromis. I to je, ako ništa drugo, pošteno i srčano.

Ocena: 3/5

Datum izdavanja: Oktobar 2012.
Žanr: Heavy metal, hard rock
Dužina trajanja: 56:44
Izdavač: Power Music
Producent: Zoran Lalović, Marko Cvetković

Spisak pesama:
  1. „Zona sumraka“ – 4:21
  2. „Igre bez pravila“ – 4:58
  3. „Nebeski sud“ – 4:54
  4. „Magija“ – 5:23
  5. „Šta ću sa tobom“ – 3:01
  6. „Pustiću glas i u tvoje ime“ – 4:36
  7. „Ti mi noćas trebaš“ – 4:39
  8. „Kreni“ – 3:46
  9. „Dodaj gas“ – 4:25
  10. „Kuda ideš“ – 3:51
  11. „Teško se sa tobom izlazi na kraj“ – 3:29
  12. „Pandora“ – 4:54
  13. „Dama iz kraljevskog apartmana“ – 4:27
(Balkanrock.com, 7. oktobar 2012)

Нема коментара:

Постави коментар