Странице

недеља, 9. фебруар 2014.

Denis & Denis – Restart (2013)


Izdavač: Dallas Records
Datum izdavanja: 31. 12. 2013.
Producent: Davor Tolja
Dužina trajanja: 50:43
Žanr: Pop, dance

U senci reuniona najslavnije postave sastava Denis & Denis pomalo je ostala, pored činjenice da je na reunion koncertima grupa nastupila u sve tri postave (pored Marine Perazić i Davora Tolje, na sceni su bili i Edi Kraljić i nova pevačica grupe, Ruby Montanari Knez), činjenica da su Denis & Denis nakon četvrt veka objavili – novi album.

Naslov novog albuma grupe, koju sada čine Tolja i Ruby, sretno je odabran: u vreme najveće slave Denis & Denis su se poigravali naučnofantastičnom ikonografijom, te ime Restart ne gubi na efektnosti iako je album objavljen u dobu kompjutera. Međutim, originalnost ovog albuma završava se tamo gde i počinje – sa naslovom.

Ruby ima, što bi se reklo, i glasa i stasa, poseduje, dakle, ono što bi se očekivalo da poseduje pevačica grupe Denis & Denis. No, za razliku od glasa Perazićeve, koja je suštinski rock pevačica, u Rubynom glasu primetan je izrazit R&B štih. Ne znači to da u njenom glasu nema seksepila, niti da nije veoma prijatan, naprotiv – kvalitet akustične verzije pesme „Sve su te imale“ i naslovne numere leži umnogome u Rubynoj izvedbi; to samo znači da je seksepil u njenom glasu nešto hladniji i da Ruby nedostaje Marininog umeća interpretacije. Album nudi nekoliko pažnje vrednih momenata: uvodna „Program tvog kompjutera (Android Version)“, koja je, razume se, tu da bi dodatno utvrdila legitimitet činjenice da na omotu albuma stoji firma „Denis & Denis“, koja je čitava otpevana samo Toljinim glasom, zanimljiva je uprkos ili možda upravo zbog modernog ruha; gorepomenute akustične balade „Sve su te imale“, na kojoj gostuje Vladimir Simčić Vava, i „Restart“, na kojoj gostuje Matija Dedić, maestralno odsvirane i veoma lepo otpevane, izuzetno su prijatne za slušanje. No uzalud Rubyne vokalne sposobnosti, uzalud zvučna imena na listi gostiju (pored Vave i Matije Dedića, na albumu gostuju i Frano Lasić, u „Nisam bila s njim“, i Toljin nećak Marko Tolja, u „Samo ti“), uzalud nekoliko blistavih momenata, uzalud, naposletku, pohvale vredan aktivizam u „Duginim bojama“, Restart je, usuđujemo se reći, promašaj, iz jednog jedinog ali više nego dovoljnog razloga – u pitanju je, melodijski, tekstualno i produkcijski, jedan običan pop album (pop u onom smislu reči koji podrazumeva muziku pravljenu za zabavu a bez ikakvih ili sa vrlo malo umetničkih ambicija, muziku za jednokratnu upotrebu nastalu ne iz osećanja, misli i želja autora već u skladu sa osećanjima, mislima i željama publike). Nema u ovim pesmama ni traga artizma jednog Čuvaj se! i Ja sam lažljiva, naprotiv – pesme obiluju manirima preuzetim iz aktuelne svetske produkcije – mada i iz najgore hrvatske pop tradicije (duet „Samo ti“, u kome se daju naslutiti elementi mediteranskog popa) – tekstovi su dozlaboga banalni, a protivtežu uspelim momentima albuma predstavljaju oni katastrofalni, kakvi su „Intro“ sa rečenicom „Loading new singer“ i Lasićevo komično (mada postizanje komičnog efekta, svakako, nije bio Toljin cilj) recitovanje u „Nisam bila s njim“. A ti katastrofalni momenti čak i pretežu uzmemo li u obzir da ni u blistavim momentima albuma, kakve su prvenstveno dve završne balade (inače bonus numere!) ima trunke prašine – reč je pre svega o banalnim tekstovima; tekst pesme „Restart“ je na engleskom jeziku pa je, razume se, ta banalnost manje uočljiva, ali je već na prvo slušanje jasno uočljivo da su jazz zvuk i refren „Just press restart / Just press restart“ u nesaglasju.

U činjenici da je ovaj album pop proizvod ne bismo videli problem da od dua koji nosi ime Denis & Denis ne očekujemo ploču koja će po senzibilitetu – ne nužno i zvuku – biti znatno „rockerskija“. I uvereni smo da na to imamo pravo – Denis & Denis su, ako ne zvukom (mada čak ni najveće žanrovske cepidlake ne mogu sporiti da je syntpopu pre mesto sa ove strane tanke granice između rock i pop muzike, a valja imati na umu da je druga inkarnacija benda bila rockerska), ono svakako tekstualno i konceptualno (setimo se samo TV filma Denis & Denis Dinka Tucakovića) pripadali rock miljeu; to da su bili deo rock scene je neupitno. „Ali da li Tolja u drugoj deceniji XXI veka, u vreme kada na ovim prostorima rock publika ne pleše toliko kao nekad, može snimiti plesni album – jer Denis & Denis su tokom osamdesetih, u suštini, stvarali plesnu muziku – koji će naginjati rocku?“, upitaće neki. Uvereni smo da je odgovor: da. To bi, doduše, bio put neuporedivo teži, ali ne i neprohodan, put na kome bi se moralo posegnuti i za artizmom, verovatno na momente i za gitarskim zvukom, ali bi se, na kraju krajeva, moglo posegnuti i za retro pakovanjem. Tolja je krenuo lakšim putem i postigao efekat sasvim suprotan onome kome je, verovatno, težio – Restart ne uspeva da uspostavi kontnuitet sa ranijim radovima grupe, već sa njima stoji u raskoraku tolikom da će biti potrebno mnogo više od imena Denis & Denis da bi publika uvažila legitimniteta ovog albuma kao četvrtog albuma grupe. Mada, publici kojoj ovaj album možda nije namenjen, ali kojoj jedino može prijati, nije toliko važno ko izvodi pesme uz koje igraju.

Ocena: 1,2/5

Spisak pesama:
  1. „Program tvog kompjutera (Android Version)“ – 4:19
  2. „Intro“ – 0:19
  3. „Alarm“ – 3:32
  4. „Sve su te imale“ – 3:51
  5. „Ljubomora“ – 3:22
  6. „Kao ljeto“ – 4:28
  7. „Opasno“ – 3:43
  8. „Nisam bila s njim“ – 4:01
  9. „Dugine boje“ – 3:43
  10. „Samo ti“ – 4:23
  11. „Što te briga čija sam“ – 3:23
  12. „Alarm (English Version)“ – 3:32
  13. „Sve su te imale (Acc. Version)“ (Bonus) – 3:42
  14. „Restart“ – 4:15
(Balkanrock.com 7. februar 2014)

Нема коментара:

Постави коментар