Странице

четвртак, 31. мај 2012.

Neverne Bebe - Praštam (2012)

Početkom prošle godine Jana – priznajmo: i kvalitetniji vokal i harizmatičnija od Jelene – napustila je Neverne Bebe i odselila se u Sjedinjene Države. Nova pevačica Nevernih Beba, Tijana Sretković, još nije uspela da osvoji simpatije publike – album Praštam mogao bi biti njen prvi korak ka tome.

No srce i duša Nevernih Beba, Milan i Ranđa, još su tu, tu su i Vladan i Kebac, tu je još jedan novi član benda, Andreja Stojić (akustične gitare) – kada je Stojić u pitanju, pod „tu“ podrazumevamo Praštam; početkom maja pojavila se vest da je novi član Nevernih Beba postao Nemanja Savić, pevač hard rock grupe Antlatida, i da će u Nevernim Bebama biti zadužen za prateće (ne i lead, nadajmo se) vokale, perkusije i akustične gitare, što verovatno znači da je zamenio Stojića? – tu je, na neki način, i Jana – u pojedinim pesmama korišćen je njen glas (verovatno) sa demo snimaka kao backing vokal.

Svirački i produkcijski besprekornim (mada od Nevernih Beba ne očekujemo ništa manje) albumom Praštam Bebe su i definitvno odustale od artizma i progresive i okrenule se pop zvuku. To, naravno, ne znači da Praštam nije artistički vredan proizvod, niti da je bend utonuo u konvencionalnost – na albumu ima latina („Kraljica“; slušajući je, na trenutke sam se mogao zakleti da je u njoj gitaru odsvirao sam Santana), R&B-a („Nikad više s tobom“), primesa šansone („Kuća za spas“, „Leptir“), čak i bluesa („Sudnji dan“ – zanimljivo, blues komad sa istim nazivom je nedavno, na svom novom studijskom albumu, objavila Alogia, no smatram da nije nužno reći koji bi tas pretegao kada bismo stavili ove dve pesme na terazije) – ali je za posledicu imalo činjenicu da na ovom albumu nema pesama poput „Hiljadu godina“, „Oktobarfest“, „Veliki je Bog“, „Dvoje“, „Divlje svinje“, „Godine srama“, „Ljubav“, „Gotovo“, „Balkan“ „Dabogda lažem“, koje su obeležile prvi deo karijere Nevernih Beba – jedina pesma koja podseća na ranije radove Beba je duet „Ovo je kraj“ (po senzibiltetu umnogome nalik na „Dvoje“ i „Jednom kad me ne bude“), ujedno i jedina pesma sa Milanom na lead vokalima – niti instrumentala poput „2 minuta za nas“, „7 minuta za nas“, „Gradac“, „Serbian Song“ – jedini instrumental na albumu je jednoipominutni outro „Fly“ – što je prava šteta, budući da su Ranđa i Milan istinski virtuozi na svojim instrumentima.

Praštam se nastavlja na ono što Neverne Bebe rade od 2003. godine naovamo, no svakako ima više sličnosti sa ...Iza oblaka no sa Dvoje. Jer, iako Praštam donosi pregršt „tužnih pesama“ – „Kuća za spas“, „Leptir“, „Sudnji dan“, „Ovo je kraj“, „Dan tvoj“ (sa Vlatkom Stefanovskim na gitari i diskretnim omažom Đorđu Balaševiću u jednom stihu) – prevagu odnose pesme u kojima dominiraju optimizam i opijenost životom – „Praštam“, „Za tvoje oči“ (na kojoj gostuje hrvatska pop pevačica Vanna), „Kraljica“, „Uzmi boje“, svaka od njih velikog hitičnog potencijala, no svakako najviše šansi da postanu letnji hitovi i popnu nam se na glavu imaju naslovna numera i plesna „Kraljica“. Čak i setne balade „Zar se godine ne broje“ (na kojoj gostuje gitarista Galije Dragutin-Guta Jakovljević) i „Nikad više s tobom“ odišu optimizmom, no pre svega – praštanjem. Tako, iako, razume se, ne možemo govoriti o jasno određenom konceptu, pomalo mračni intro „A gde je ljubav“ i setno-vedri outro „Fly“ (predivan instrumental na temu iz balade „Leptir“) uokviruju priču o ljubavi, nadi i praštanju.

To je, uostalom, verovatno i bila namera Beba. Na jednoj stranici sjajno dizajniranog bukleta piše: „Praštamo. Vremenu porušenih iluzija. Ljudima emotivno amputiranim. Rečima olako izgovorenim...pogotovu onim neizgovorenim. I nama, na granici spoznaje svega stvarnog, a nevažnog... U stvari, svima na svemu...“, što me neodoljivo podseća na meni omiljenu pesmu već pomenute Galije, „Pevajmo“ (koju, razume se, ne tumačim u političkom ključu). Zaista, šta nam je u vremenu porušenih iluzija, snova i nada potrebnije od ljubavi i spremnosti da praštamo? Buka i bes, reći ćete. Svakako, vreme je veoma plodno za angažovanu i besnu umetnost, ali je zdrava doza ljubavi i vedrine neophodna. Novi album Nevernih Beba nosi upravo takvu poruku, i njime njegovi autori ostaju postojani na barikadama srpskog mainstreama.

Ocena: 3,5/5

Datum izdavanja: 2012.
Žanr: Pop rock
Dužina trajanja: 56:05
Izdavač: City Records
Producent: Ivan Vlatković, Milan Đurđević

Spisak pesama:
1. „A gde je ljubav“ – 1:05
2. „Kuća za spas“ – 3:44
3. „Praštam“ – 4:27
4. „Zar se godine ne broje“ – 3:14
5. „Leptir“ – 5:06
6. „Za tvoje oči“ – 4:41
7. „Kraljica“ – 4:26
8. „Sudnji dan“ – 4:03
9. „Ovo je kraj“ – 3:48
10. „Uzmi boje“ – 3:52
11. „Dan tvoj“ – 6:33
12. „Put ljubavi“ – 3:58
13. „Nikad više s tobom“ – 3:27
14. „Fly“ – 1:26

(Balkanrock.com, 31. maj 2012)

Нема коментара:

Постави коментар